MPRV: ŠVPS vykonala už viac ako 300 kontrol na prítomnosť fipronilu
BRATISLAVA 28. septembra –
ŠVPS vykonala už viac ako 300 kontrol na prítomnosť fipronilu
Kontroly v maloobchode, distribúcii, pečivárňach, pekárňach, cukrárskych výrobách, cestovinárňach a výrobniach majonézViaceré nálezy, najväčší sušená vaječná zmes v pečivárni z Prešova z poľských vajecVšetky kontroly na výskyt fipronilu na slovenských farmách s chovom nosníc boli negatívneŠtátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) patriaca pod agrorezort vykonala od začiatku augusta už viac ako 300 kontrol na prítomnosť fipronilu vo vajciach, spracovaných vajciach i potravinárskych výrobkoch. Fipronil bol objavený u distribútora v Bratislave, vo Vrbovom, v luxusných hoteloch v Bratislave a v pečivárňach v Prešove.
„Kauza fipronilu v holandských vajciach zasiahla takmer všetky členské štáty EÚ. Jej závažnosť podčiarkuje aj mimoriadne zasadnutie ministrov poľnohospodárstva, ktoré zorganizovala Európska komisia tento utorok. Aj napriek tomu, že od nahlásenia do Rýchleho systému varovania pre potraviny uplynuli už takmer dva mesiace, v krajinách EÚ sa stále objavujú produkty zo spracovaných holandských vajec obsahujúcich fipronil,“ uviedla Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
ŠVPS vykonala na Slovensku už viac ako 300 kontrol na mieste od fariem, cez maloobchod, distribučné sklady, pečivárne, pekárne, cukrárske výroby, cestovinárne, či výrobne majonéz. Fipronilové vajcia zachytila vo veľkosklade vo Vrbovom, takmer 700 kg vaječnej melanže v luxusných bratislavských hoteloch, 2,7 tony lúpaných vajec, 70 kg tekutých žĺtkov a 150 kg vaječnej melanže vo veľkosklade v Bratislave a 1,8 tony sušenej vaječnej zmesi v pečivárni v Prešove. Všetky výrobky boli už stiahnuté a zlikvidované. „Pri kontrolách sa zameriavame na produkty z Poľska, Česka a tie, ktoré k nám smerujú z Holandska, Belgicka, Nemecka a Rakúska,“ uviedol Jozef Bíreš, ústredný riaditeľ ŠVPS.
„Vzhľadom na to, že sa v rôznych krajinách sa objavujú ďalšie a ďalšie nálezy a vajcia sú jednou zo základných surovín pri výrobe jedál, v kontrolách pokračujeme. Vyzývam preto spotrebiteľov, distribútorov, spracovateľov aj gastro zariadenia, aby boli aj naďalej pri nákupe, objednávaní aj výbere dodávateľov opatrní. Na Slovensku máme všetky chovy skontrolované a bez výskytu fipronilu. Vzhľadom na to, že všetci majú dostatok informácií, pri kontrolách a udeľovaní pokút budeme prísni a budeme to považovať za vážne ohrozenie slovenského spotrebiteľa,“ dodala ministerka Gabriela Matečná.
Zuzana Peiger Ačjaková
Odbor komunikácie a marketingu