MPRV: Jablkám sa na Slovensku darí, v registri je zapísaných 150 odrôd
BRATISLAVA 21. októbra –
Jablkám sa na Slovensku darí, v registri je zapísaných 150 odrôd
Jablone tvoria 48 % výmery zo všetkých ovocných druhov registrovaných v ROSCelková výmera ovocných sadov k 31. 12. 2016 dosiahla 7070 haProdukčná výmera, z ktorej sa zberá úroda k 31. 12. 2016 dosiahla 6 382 haNajobľúbenejším ovocím slovenských pestovateľov sú jablká. Či už červené alebo zelené, v jedálničkoch majú veľmi pestré využitie. Jablone tvoria takmer polovicu výmery zo všetkých ovocných druhov registrovaných v Registri ovocných sadov (ROS), v ktorom figuruje 150 odrôd. Z nich sa najčastejšie pestujú odrody Gala (29%), Pinova (7%), Idared (7%), Stark a Golden Delicious (6%), Evelina (klubová odroda) a Topaz, obidve po 5% produkčnej výmery.
„Dnes si pripomíname Svetový deň jabĺk a „Deň pôvodných odrôd jabĺk“. Príslovie hovorí, že jedno jablko denne udrží od vás lekára ďalej. Jablká totiž obsahujú množstvo vitamínov a látok potrebných pre náš organizmus. Na Slovensku máme nielen kvalitné odrody, ale aj výborné podmienky na pestovanie jabĺk. Vyzývam preto slovenských spotrebiteľov, aby pri ich nákupe hľadali tie čerstvé a lokálne jablká zo Slovenska. A keď budú môcť, aby deťom do škôl balili radšej ovocie ako sladkosti, “ uviedla ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná pri príležitosti Svetového dňa jabĺk.
Takzvané pôvodné odrody jabloní poznáme tiež ako miestne a krajové odrody, miestne sú rozšírené na malom území (v jednej obci/doline), krajové na väčšom území (napr. celý región). Tieto staré odrody sa pestujú iba v malom rozsahu, v záhradách miestnych pestovateľov. Všetky odrody jabloní, ktoré poznáme pod názvom miestne alebo krajové, patria do druhu jabloň domáca (Malus domestica). Tieto vznikli ako krížence viacerých divorastúcich druhov pochádzajúcich z iných krajín, a na Slovensku sa až následne udomácnili. Väčšina starých odrôd, ktoré sa pestujú u nás, nie sú slovenské odrody, ale vznikli rôznymi spôsobmi a dostali sa k nám prostredníctvom obchodných ciest, spolu s vlnami osídľovania či návratmi krajanov do vlasti.
„Našimi“ sa stali najmä tým, že sa dlhodobým pestovaním v domácich prírodných podmienkach osvedčili. Pestujú sa však u nás už desiatky, niektoré stovky rokov. Krajové odrody pochádzajúce zo Slovenska sa v iných častiach sveta nevyskytujú, sú viazané na región, jeho kultúru a sú aj lepšie prispôsobené na podmienky prostredia. Medzi najznámejšie a doteraz pestované krajové odrody patria napríklad ´Solivarské ušľachtilé’, ‘Batul’, ‘Parkerovo’, ‘Jonathan’, ‘Strymka’, ‘Gravštýnske’, ‘Parména zlatá zimná’, ‘Ontario’, ‘Malinovo hornokrajské‘.
Vladimír Machalík
Riaditeľ odboru komunikácie a marketingu MPRV SR