Gastroenterológ Ladislav Kužela a recepty pre zdravé črevo
29.11.2022 – Ak čakáte knihu o najlepšej diéte alebo recepty na zázračné chudnutie z prášku, či ako sa dostať do formy za 5 dní, tak táto kniha vám rozhodne nepomôže. No ak vám naozaj záleží na celkovom zdraví, ak chcete spoznať „tajomstvo“ zdravého a aktívneho života, potom ste našli presne to, čo potrebujete.
Je tu nová kniha skúseného gastroenterológa Ladislava Kuželu Recepty pre zdravé črevo.
Vaša strava by mala byť založená na rozmanitosti. Dobré črevné a celkové zdravie si zabezpečíte veľmi jednoducho a hravo – „dúhou na tanieri“. Potešte svoje mikróby v črevách aj samých seba a výber a príprava jedla vás začne baviť!
Najväčšia epidemiologická štúdia zameraná na nájdenie najvýznamnejšej príčiny predčasných úmrtí (Global Burden of Disease study) ukázala, že nezdravá diéta je zodpovedná za viac rokov zlého zdravia a úmrtia ako akýkoľvek iný faktor životného štýlu. To znamená, že nezdravá strava „predbehla“ fajčenie, hlad, infekcie, hepatitídu alebo chrípku.
„Štúdia ukázala, že ľudia celkovo konzumujú príliš veľa soli, procesovaného jedla a červeného mäsa a, naopak, konzumujú veľmi málo vlákniny, omega-3 mastných kyselín, celozrnných potravín, ovocia, orechov, semiačok, strukovín a zeleniny. Presne to má za následok zvýšenie počtu chronických ochorení, ktoré v súčasnosti pozorujeme,“ upozorňuje L.Kužela.
Pozrite si, čo hovorí Ladislav Kužela o svojej knihe:
Najnovšie vedecké poznatky z oblasti črevnej mikrobioty nájdete v dielach doc. Kuželu a dr. Čižmárikovej. Prestaňte počítať kalórie a zamerajte sa na kvalitu potravín. Obzvlášť tých sezónnych. Uvidíte, aký zázrak sa udeje s vaším telom!
V knihe nájdete mnoho užitočných informácií a tipov o zdravej a vyváženej strave, o procesovaných jedlách, o plant-based rastlinnej strave. Ako dosiahnuť tú rozmanitosť a pestrosť na tanieri? Aj v tom poradí kniha Recepty pre zdravé črevo z vydavateľstva Ikar.
Ale základom sú prirodzene recepty, ktoré sú rozdelené na ročné obdobia. Tak sa pekne dá zachovať aj sezónnosť, na ktorú upozorňujú všetci odborníci na správnu výživu. Pochutnáte si na nich, či ste vegán, vegetarián, alebo či jete mäso. Množstvo z receptov je vhodných aj pre celiatikov, prípadne tých, čo trpia laktózovou intoleranciou.
Recepty sú prirodzene plant-based, čiže rastlinné, mäso tam nehľadajte. Nie je to klasická kuchárska kniha a recepty, ktoré ste už videli veľakrát v mnohých knihách a na internete. Cítiť z nej, že je to naozaj rodinná kuchyňa, jednoduché a neraz rýchle recepty manželky, ktorá má sama veľa povinností, starostlivosť o domácnosť, deti…ale zároveň chce dopriať svojej rodinke zdravú a vyváženú stravu.
Milan Buno, knižný publicista
Informačný servis