5 tipov pre dokonale prestretú slávnostnú tabuľu
6.4.2020 – Či už sa pri stole zíde celá rodina, alebo chcete stráviť príjemný večer s priateľmi, slávnostne prestretý stôl premení obyčajné posedenie pri stole na výnimočnú chvíľu. Inšpirujte sa nápadmi a tipmi, s ktorými dostanete nejednu pochvalu pri stole.
Bez dekorácií sa nezaobídete
Len tie správne doplnky dokážu doladiť sviatočnú tabuľu k dokonalosti. Plameň sviečky pri jedle navodí útulnú atmosféru a váza s kvetinami zase pridá stolu na kráse. Základom je potom správne vybraný obrus. Na slávnostné udalosti sa síce tradične používa obrus biely, nebojte sa porušiť pravidlá a ozdobte stôl vzorovaným behúňom. Dôležité je ale zachovať jednoduchosť, tak ak máte pestrofarebný jedálenský servis, radšej siahnite po obruse v minimalistickom duchu.
Na dobré pitie kvalitné sklo
Chutné jedlo sa nezaobíde bez dobrého vína. Na slávnostnej tabuli by pri každom tanieri mali byť maximálne tri poháre. Najčastejšie to sú poháre na víno, vodu a prípadne likér. Umiestniť ich môžete vedľa seba alebo pokojne do tvaru trojuholníka, kreativite sa na sviatočnej tabuli medze nekladú. Zásadný je ale správny výber pohárov podľa druhu vína. Biele sa podáva v menších pohároch, ktoré udržia nižšiu teplotu, červené naopak patrí do širších čiaš, aby sa rozvinula jeho aróma. Pre šumivé vína a sekty sú potom ideálne úzke poháre s dlhým hrdlom.
Z krásnych tanierov viac chutí
Kvalitný a krásny riad je základom každej hostiny. Dobre vyzerá tradičný porcelán aj nadčasové jedálenské servisy z keramiky. Ak chcete niečo nevšedné, stavte na atypické hranaté tvary a zaujímavé vzory. Slávnostného ducha potom dodajú stolovaniu taniere so zlatými alebo striebornými detailmi. Stolu prestretému pod holým nebom najviac pristanú jedálenské sady v rustikálnom štýle, na takej sviatočnej tabuli potom nesmie chýbať váza s bohatými lúčnymi kvetmi alebo s trendy eukalyptom. A ako taniere poskladať podľa etikety? Na stôl ako prvý patrí podkladový tanier s obrúskom, ten leží na stole po celú dobu stolovania, naň sa potom ukladajú jednotlivé chody. Pre poctivé slávnostné menu so všetkým potrebujete minimálne štyri typy tanierov: podkladový, plytký, hlboký a dezertný.
Príbory
Množstvo príborov a ich poskladanie na slávnostnú tabuľu samozrejme závisí od počtu chodov. Môže sa tak stať, že pre jedného hosťa budete musieť mať až osem druhov príborov. Aby vám z toho nešla hlava okolo, zapamätajte si jednoduché pravidlo. Príbory by mali byť vedľa seba ďaleko zhruba pol centimetra a v nadväznosti na jednotlivé chody. To znamená, že najďalej od taniera budú príbory, ktoré použijeme ako prvé. A pretože to najsladšie patrí až na koniec, príbory na dezert majú svoje špecifické miesto nad tanierom, vidlička smeruje hrotmi doprava, dezertová lyžička je položená naopak.
Na detailoch záleží
Vo vašom sviatočnom jedálenským servise by nemali chýbať ani servírovací pomocníci. Etažér využijete nielen na vianočné cukrovinky, ale aj podávanie dezertov alebo jednohubiek. Ďalšiou nevyhnutnosťou pre výnimočné chvíle je chladiaca nádoba na šumivé vína alebo originálne uzávery na fľaše, ktoré udržia bublinky v sekte dlhšie. Príjemné večerné posedenie s priateľmi sa nezaobíde bez dobrého vína a pohostenia k nemu. Či už pripravíte bohaté tapas, syrové jednohubky alebo tatarák, vlastnoručne pripravené občerstvenie si zaslúži štýlové servírovanie. Skvele vyzerajú trendy bridlicové podnosy aj podnosy z tropických drevín.
Informačný servis