MPRV: Slovenské hydinové chovy sú čisté!
BRATISLAVA 22. augusta –
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) zrealizovalo prostredníctvom štátnych veterinárov rozsiahle kontroly slovenských fariem nosníc za účelom zistenia, či používajú prípravky, v ktorých by sa nachádzal pesticíd fipronil. Výsledky hovoria v prospech slovenských výrobcov potravín: všetky chovy boli v poriadku, spomínaný pesticíd nepoužili ani na jedinej slovenskej farme.
„Upozornením na veľkosklad či prevádzky, kde sa prípravky s pridaným fipronilom nachádzajú naša práca neskončila. Naši inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR rozbehli rozsiahle cielené kontroly aj slovenských fariem. Po laboratórnych analýzach s potešením konštatujeme, že všetky slovenské chovy sú čisté. Ide zasa raz o potvrdenie, že slovenské potraviny a chovatelia vedia za prísnych podmienok na Slovensku vyrábať kvalitné, čerstvé a bezpečné potraviny,“ uviedla Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.
Veterinári realizovali kontroly slovenských fariem už od prvého augusta, pričom celkovo skontrolovali 64 schválených chovov nosníc. Pri odoberaní vzoriek sa zamerali na výskyt ektoparazitov u nosníc a používanie ektoparazitík na týchto farmách. Podľa výsledkov laboratórnych testov neboli v kontrolovaných chovoch nosníc použité žiadne veterinárne lieky za účelom prevencie a terapie ektoparazitov u hydiny. V žiadnom zo schválených chovoch nosníc inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR (ŠVPS SR) nezistili žiadne použitie fipronilu. Veterinárni inšpektori pokračujú v cielených kontrolách vajec, mäsa i vaječných zmesí po celom Slovensku aj naďalej. Konkrétne odoberajú vzorky z produktov pochádzajúcich zo štátov s podozrením na použitie prípravku s nepovoleným pesticídom fipronil.
Vajcia s rezíduami pesticídu fipronil pochádzajú z holandských fariem. Kontaminované vajcia sa už objavili v najmenej 16 európskych štátoch a Hongkongu. Ide tak už o druhý veľký potravinový škandál v tomto roku v Holandsku. Európska komisia preto na túto tému pripravuje v septembri mimoriadny summit ministrov pôdohospodárstva EÚ. Pre dospelých by konzumácia menšieho množstva takýchto vajec nemala predstavovať zdravotný problém, u detí je však zdravotné riziko výrazne väčšie. Pri konzumácii väčšieho množstva hrozia poruchy funkcie pečene, obličiek či štítnej žľazy, minimálne však nevoľnosti a závrate.
Ako správne nakupovať vajcia sa spotrebitelia dozvedia priamo na webe agrorezortu: http://www.mpsr.sk/index.php?navID=385&id=11358
Mgr. Zuzana Peiger Ačjaková
Odbor komunikácie a marketingu