Postarajte sa o svoj chlieb!
Bratislava, 7.marca 2017 – Opäť vám zostal suchý chlieb? Prepočítali ste sa pri nákupe a zvyšky pečiva splesniveli? Nikto neobľubuje vyhadzovanie potravín, no každá domácnosť generuje prebytočné potraviny. Podľa skúseností najčastejšie končí v odpadkových košoch práve pečivo. Existujú však rôzne triky, ako môžete predĺžiť jeho životnosť a nemusíte ho po vyschnutí vyhodiť.
Je dôležité vždy nakupovať múdro: nenakupujte viac potravín, ako môžete skonzumovať, a správne ich skladujte. Vždy skontrolujte dátum spotreby a pamätajte na rýchlosť ich kazenia. Trvanlivosť chleba je ovplyvnená viacerými faktormi: za ideálnych skladovacích podmienok sa odporúča skonzumovať chlieb do troch dní od výroby, závisí to však aj od použitého obilia. Ražný chlieb vyrábaný s dlhšou dobou kvasného procesu si udržiava kvalitu najdlhšie, zatiaľ čo jednoduchšie výrobky vyrábané bez kysnutia a tuku vydržia kratšie.
Pri nákupe vždy hľadajte kvalitné produkty, ktoré si môžete vychutnať dlhší čas. Vynikajúca kvalita pekárenských výrobkov predávaných v obchodoch Tesca je zaručená nielen starostlivo vybranými a preverenými surovinami, ale aj odbornými znalosťami majstrov pekárov reťazca. Naši odborníci – certifikovaní mastri pekári, reprezentujú najvyššiu kvalifikáciu v predaji pekárenských výrobkov. Neprestajne pracujú na udržaní najvyššej kvality a vyvoji nových produktov, ktoré spĺňajú požiadavky zákazníkov.
Doma by ste mali chlieb skladovať pri izbovej teplote, zabalený v papieri v dobre vetranej nádobe. Nádoba by mala byť čistená a dezinfikovaná každý mesiac, aby sa zabránilo vzniku patogénov. Tie vedú k rozvoju plesní a ďalšeho kazenia chleba. Ak si myslíte, že kúpený chlieb v najbližšom čase neskonzumujete, môžete ho zmraziť v celosti alebo po krajcoch. Pozor, chlieb nesmie byť uchovávaný v chladničke. Tá negatívne ovplyvňuje jeho kvalitu na rozdiel od všeobecné zaužívaného presvedčenia. Chlieb môže dokonca rýchlejšie splesnivieť kvôli vlhkosti.
Ak chlieb uschne, nie je potrebné robiť si starosti. Existuje niekoľko spôsobov, ako ho môžete ešte použiť. Predtým, ako si začnete vybavovať rôzne recepty, zabaľte chlieb do papierového vrecka a zohrejte ho na 3 minúty v predhriatej rúre na 180 ° C. Týmto spôsobom môžete suchý chlieb priviesť späť k životu. Majte na pamäti, že táto metóda môže byť použitá len krátko po zakúpení.
V prípade, že chlieb úplne vyschne, nevyhadzujte ho. Namiesto toho ho použite v jedlách, v ktorých je dôležitou surovinou. Ak ste fanúšikom talianskej kuchyne, môžete pripraviť napríklad lahodnú bruschettu s paradajkami a cesnakom alebo panzanellu, známu ako chlebový šalát. Rovnako môžete uvariť špeciálnu chlebovú polievku ochutenú roztopeným syrom a kelom či ozdobiť krémovú polievku krutónmi. Chlieb môže byť ideálnou prísadou aj do dezertov: na prípravu mliečneho pudingového koláča v Latinskej Amerike ho stačí namočiť do mlieka so škoricou a maslom a upiecť. Ak hľadáte rýchle a jednoduché riešenie, urobte si domácu strúhanku: plátky sušeného chleba opečte dozlatista a pomeľte v mlynčeku.
Existuje samozrejme nespočetné množstvo ďalších spôsobov, ako využiť sušený chlieb – ako živinu pre rastliny či občerstvenie pre vašich domácich miláčikov. Bez ohľadu na spôsob, aký použijete, chlieb zbytočne nevyhadzujte!