Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
31. januára 2017 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MPRV SR: Znížená sadzba DPH na potraviny

BRATISLAVA 31. januára –

Odmerať efekt zníženej sadzby DPH na potraviny je takmer nemožné

Začiatkom roka 2016 vstúpila do platnosti znížená sadzba DPH na vybrané potraviny. Odmerať efekt zníženej sadzby je takmer nemožné, tvrdí štátny tajomník Gabriel Csicsai z Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka.
„Myslieť si, že zníženie sadzby DPH o 10% pre vybranú skupinu potravín sa premietne rovnako aj do cien potravín na pultoch, je mylné,“ uviedol Csicsai. „Merať dopad zníženej DPH na vybrané druhy potravín nie je možné ani smerom k spotrebiteľovi, ani smerom k prvovýrobcom.“ Jedinou merateľnou veličinou je podľa Csicsaia objem peňazí, o ktorý sa znížil príjem do štátnej pokladne. Ten sa pohybuje na úrovni 70 miliónov eur. Podľa štátneho tajomníka by bolo oveľa efektívnejšie ak by suma 70 miliónov bola použitá na štart dvoch tisícok mladých farmárov. Za súčasných okolnosti prostriedky z Programu rozvoja vidieka vystačia iba pre polovicu z nich.

Vývoj priemerných mesačných spotrebiteľských cien vybratých potravín na Slovensku za rok 2016 poukazuje na vysokú volatilitu cien, ktorá u mnohých položiek prevyšuje 10% predstavujúcu zníženie DPH. Poľnohospodárstvo je odvetvie, kde je volatilita cien všeobecne najmarkantnejšia. „Zníženie DPH sa prakticky vôbec nemusí prejaviť v konečnej cene konkrétnej potraviny, prípadne sa prejaví iba nepatrne.“ Napríklad v priebehu roka sa nákupná cena surového kravského mlieka sa pohybovala od 25 centov za liter, cez 21 centov, na súčasných 27 centov za liter. To predstavuje až 30-percentné výkyvy počas roka. Podobný vývoj sa zaznamenal pri nákupnej cene jatočných ošípaných, ktorá vykazovala až 40-percentné výkyvy. „Popri uvedených výkyvoch zníženie DPH o 10% je reálne neidentifikovateľné. Uvedený fakt bol pri vzniku tohto zákona úplne odignorovaný,“ uviedol Csicsai.

„Slovenské potraviny sú na pultoch zastúpené len vo výške približne 40%. Som presvedčený, že najprv musíme vytvoriť dostatočnú silnú vrstvu producentov potravín so širokým portfóliom produktov a potom môžeme uplatniť opatrenia pre ich podporu,“ vyhlásil Csicsai. Podľa neho je znižovanie DPH v takejto forme nekoncepčným a neadresným krokom. „Aby sme dosiahli trvalé zníženie cien a nie len pre vybrané skupiny potravín, musí štát podporovať zefektívnenie produkcie potravín od prvovýroby cez spracovanie až k novým typom krátkych priamych odbytových príležitosti.“

Znížená sadzba DPH z 20% na 10% sa od januára 2016 vzťahuje na čerstvé a chladené hovädzie mäso, čerstvé a chladené bravčové mäso, čerstvé a chladené mäso z oviec a kôz, hydinové mäso čerstvé alebo chladené a taktiež čerstvé alebo chladené králičie mäso. Súčasťou zoznamu sú aj živé ryby a čerstvé a chladené sladkovodné ryby. Nižšia daň sa vzťahuje aj na rybie filé a ostatné rybie mäso zo sladkovodných rýb. Z mliečnych výrobkov sa do zoznamu vybraných potravín so zníženou sadzbou dostalo mlieko a maslo. Zoznam dopĺňa obyčajný chlieb.

Michal Feik
Odbor komunikácie a marketingu
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR

Vyhlásenia a oznamy je komerčný informačný servis určený na publikovanie tlačových správ, informácií, vyhlásení a oznamov určených médiám a verejnosti. Texty sú vysielané v znení, dodanom klientom, bez redakčnej úpravy. Agentúra SITA je distribútorom týchto informácií a za ich obsahovú a štylistickú úroveň nezodpovedá. E-mail: prservis@sita.sk .

jb;dn

K téme

Odborníci podporujú väčšiu dostupnosť liekov proti parazitom Problémy nám v lete môžu spôsobiť surové, ale aj pripálené jedlá

Diskusia

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Štátna správa

SITA.sk

© Použitie akýchkoľvek materiálov z tejto stránky je dovolené bez obmedzení.