MPRV: Pestovanie kapusty na Slovensku klesá
BRATISLAVA 2. októbra –
Pestovanie kapusty na Slovensku klesá, produkcia kvasenej kapusty rastie
· Pestovanie kapusty na Slovensku kleslo oproti roku 1996 takmer 10-násobne
· Produkcia kvasenej kapusty vzrástla v minulom roku medziročne o takmer 2 000 ton
· Pôvodné slovenské odrody kapusty nahrádzajú zahraničné
Stupava, 1. október 2016 – Produkcia kapusty na Slovensku od roku 2002 klesá. Medziročne sa znížila o takmer 40 %. Produkcia kvasenej kapusty však rastie a medziročne sa zvýšila o 1 920 ton. Uviedla to dnes počas otvorenia druhého dňa festivalu Dni zelá ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná.
Oproti roku 1996, kedy sa na Slovensku vypestovalo takmer 93 000 ton kapusty, klesla jej produkcia v roku 2015 takmer 10-násobne na takmer 9 700 ton. Z celkovej produkcie zeleniny na Slovensku tvorí v súčasnosti zberová plocha bielej kapusty takmer 5 %. Ubúda však pestovateľov tradičných krajových odrôd, ktoré sa pestovali najmä tu na Záhorí. Tie sú nahrádzané neslovenskými odrodami s väčšími výnosmi ako Oklahoma, Gintana, Septima, či Transan. „Jedinečnosť záhoráckej kapusty stojí za to zachovať. Jediný, kto to dokáže sú zákazníci. Nenechajme sa pripraviť o to, čo pestovali už naši dedovia a pradedovia a pýtajme sa predajcov na to, čo kupujeme,“ uviedla ministerka Matečná.
Produkcia kvasenej kapusty oproti tomu narastá. V roku 2015 medziročne vzrástla o 28 % na 8 900 ton. Súvisí to zrejme s jej zdravotnými účinkami. Obsahuje totiž množstvo vitamínu C, betakarotén, vitamíny K a E, B9, vápnik, vláknina, antioxidanty. „Kvalitu množstvo nikdy nenahradí. Spoznajme svojho predajcu narezanej, či kyslej kapusty. Produkty vo vysvietených regáloch to nedokážu nahradiť. Čerstvá, kvalitná a lokálna potravina je nenahraditeľná,“ povedala ministerka Matečná.
Južná oblasť Záhoria je charakteristická ľahšími hlinitými a hlinito–piesčitými pôdami s piesočnými nánosmi a je chránená svahmi Malých Karpát. Nízka nadmorská výška, dostatok spodnej vody a špecifická suchá a teplá klíma vyhovujú pestovaniu kapusty a zabezpečujú jej osobitú chuť. Stupavské zelé, kyslá kapusta, je unikátna špecialita a jedným z držiteľov Chráneného označenia pôvodu v EÚ, na ktorej výrobu sa používajú neskoré odrody bielej hlávkovej kapusty dopestované len vo vymedzenom území a jedlá soľ.
Historicky sa kapusta v tejto oblasti pestuje a spracováva kvasením už po stáročia. Bola pritom cenenou komoditou aj v cisárskej Viedne, kam sa vo veľkom vyvážala. Keď sa v roku 1892 zaviedla do Stupavy železnica, kapusta zo Slovenska sa dostala až do Nemecka.
Mgr. Vladimír Machalík
Hovorca rezortu
Vyhlásenia a oznamy je komerčný informačný servis určený na publikovanie tlačových správ, informácií, vyhlásení a oznamov určených médiám a verejnosti. Texty sú vysielané v znení, dodanom klientom, bez redakčnej úpravy. Agentúra SITA je distribútorom týchto informácií a za ich obsahovú a štylistickú úroveň nezodpovedá. E-mail: prservis@sita.sk .
me