Čo sa bude jesť na Gurmán Feste Bratislava?
BRATISLAVA 31. mája – Gurmáni, blíži sa gastronomická udalosť sezóny! Dvadsaťsedem šéfkuchárov zo siedmich krajín sveta si brúsi svoje nože a ďalšie kuchárske náradie, aby Vám na Gurmán Feste Bratislava ponúkli tie najlepšie jedlá, ktorýmivo svojich reštauráciách pravidelne aj nepravidelne spôsobujú hosťom skutočnýgurmánsky zážitok.Návštevníkom GFB teda neostáva nič iné, len si začať brúsiť zúbky a pripraviť jazýčky na festivalový náklad dobrého jedla.
Každoročnou súčasťou GFB je Divadlo šéfkuchárov, v ktorom sa na Hlavnom pódiu počas troch dní prestrieda celá pätnástka vynikajúcich šéfkuchárov. Nemôžeme nespomenúť mená, ktoré sú v slovenskej gastronómii pojmom: Čehy, Filo, Kocák, Križan. Všetci varia na jednotku, dvaja na jednotku s Michelinovskou hviezdičkou. V sobotu o 18.00 budú mať diváci možnosť pozorovať pri práci michelinového šéfkuchára Joseana Aliju z reštaurácie Bilbao v Španielsku a v nedeľu o 14.00 zas Erica Martina, michelina z Belgicka, ktorý varí v reštaurácii Lemonnier spolu so svojím synom Tristanom. Čo návštevníkom festivalu pripravia, zatiaľ nevieme. V každom prípade však diváci budú môcť všetky výtvory týchto majstrov ochutnať tesne po skončení šou.
Pravidelní účastníci
K inventáru festivalu v Medickej záhrade môžeme nepochybne zahrnúť Osaka sushi bar z Bratislavy. Podľa Petra Harusťáka, šéfkuchára reštaurácie, sa GFB zúčastňujú už od začiatku, a teda tento rok sa nám predstavia po piatykrát. V ich festivalovej ponuke teda nemôže chýbať výber zo sushi variácií, ale aj kačacie a kuracie prsičká, či tradičná japonská Miso soup, ktorej sa pripisujú výnimočné ozdravujúce účinky.
O niečo kratšie sa GBF zúčastňuje argentínsky steakhouse z Hviezdoslavovho námestia. „El Gaucho do tohtoročného festivalového menu zahrnul to najobľúbenejšie z jedálneho lístka – klobásky chorizo a salchicha, kuracie, šampiňónové a hovädzie empanády, hovädzie hamburgery a entrecote steak z vysokej roštenky,“ hovorí výkonná riaditeľka reštaurácie Martina Himi. Mäsko je dovážané priamo z Južnej Ameriky, čím je zachovaná autentickosť argentínskej kuchyne.
O pár stánkov ďalej môžu návštevníci podobne ako v skutočnej Bratislave nájsť prestížnu reštauráciu Le Monde, držiteľa dvoch Vidličiek podľa Gurmána na Slovensku. Jej šéfkuchár Martin Korbelič sa GBF zúčastňuje už od začiatku, s reštauráciou Le Monde však po druhý raz. Festivalové menu v podaní tejto reštaurácie bude ladené do letnej ľahkosti. „Priamo na festivale budeme grilovať kalamáre, ktoré budeme podávať s kompótom z cherry paradajok, špargľou a pažítkovým krémom,“ prezradil Martin. Špargľa bude súčasťou aj druhého jedla, a to bravčových líčok, ktoré budú pripravené tradičným slovenským spôsobom „á la perkelt“. Netradične sa však bude podávať grilovaná špargľa ako príloha. Dezert bude pripravený modernejším spôsobom, kedy sa na výrobu dezertu – peny z krupice s marhuľovým krémom, využije sifónová fľaša.
Martin sa netají tým, že počas festivalu pôjde ochutnať aj konkurenciu: „Teším sa, že na festivale nielen predvediem našu produkciu, ale stretnem sa aj s mojimi kamarátmi – šéfkuchármi, preberieme kulinárske novinky, nápady a v neposlednom rade rád uvidím, ako na tom je mimobratislavská kuchyňa.“
Vôbec po prvýkrát sa na festivale predstaví reštaurácia Moods. Svojich starých aj novonadobudnutých priaznivcov určite poteší menu zostavené z jelenieho roast beefu s tekvicovým pyré pre milovníkov diviny, priaznivci ľahších jedál si pochutia na filete z pražmy kráľovskej s kuskusom. Hodovanie v Moods podľa Ivana Malinku, manažéra reštaurácie, zavŕši bazový cheescake s čerstvým ovocím.
Historická kuchyňa
Rok 1625 ochutnajú návštevníci GFB prostredníctvom reštaurácie Traja mušketieri. Plesňový syr ako predjedlo, grilované kuracie ramienka, jahňacie ragú a domáce zemiakové šúľance ako dezert ulahodia každému. A možno stretnete aj Porthosa, Athosa a Aramisa, ako si vychutnávajú tieto lahôdky. Na čom si ale pochutná d’ Artagnan?
Možno zavíta do stánku reštaurácie u Juhásza z Košarísk, kde budú ponúkať menu z vlastných dochovaných a dopestovaných produktov. Možno do reštaurácie Divoká voda, kde budú čakať rybacie špeciality nielen z dunajských vôd.
Ostrovy
Kuchyňu z britských ostrovov návštevníci festivalu spoznajú prostredníctvom menu reštaurácie Whisky bar 44 z bratislavskej Vysokej ulice. Škótsky nádych jedál vidno v celej festivalovej ponuke – milovníci morských plodov majú možnosť ochutnať z bohatej škály údených škótskych plodov mora, vyskúšať môžete aj tradičný škótsky Haggis, ktorý sa podobá na našu jaternicu – ibaže je z ovce, či Black Pudding, ekvivalent našej krvavničky.
Štipka exotiky
Michal Konrád z panázijskej reštaurácie Fou Zoo, ktorá pravidelne víri vody slovenskej gastronómie a minulý rok získala ocenenie Reštaurácia roka 2012 podľa Gurmána na Slovensku, tiež nenechal nič na náhodu. „Naše menu sme zostavili tak, aby vystihovalo charakter našej reštaurácie – súlad mora a pevniny. More v menu reštaurácie reprezentujú wasabi krevety ako predjedlo a tuniakové carpaccio ako hlavné jedlo, pevninu zas maldivské kari s kuracím mäskom či sladučké tapiokové perly s bielou čokoládou ako dezert,“ vraví Martin, ktorý bude pripravovať tuniaka aj na pódiu.
Tradičné špeciality regiónov Slovenska môžete vychutnať v stane Slovenskej agentúry pre cestovný ruch, ktorá v spolupráci so Slovenským zväzom kuchárov a cukrárov pripravila prierez všetkých krajov. Aby sme nevynechali ani kuchyne ostatných krajín, návštevníci na festivale budú môcť ochutnať jedlá mexickej (Jalisco), španielskej, tuniskej, francúzskej (Brasserie Anjou), thajskej (Naam), či dokonca peruánskej kuchyne (Casa Inka).
Pokiaľ budete mať ako návštevníci chuť len si niečo zobnúť, určite nemôžete vynechať festivalových vystavovateľov. Predávať sa budú kvalitné slovenské syry, oplátky, domáca štrúdľa či luxusné pralinky, chýbať nebude ani tradičný stánok Zeleninárov alebo cíferský mak. „Zapiť tieto dobroty bude možné veľkým výberom z ponuky slovenských, ale aj zahraničných vinárov,“ hovorí Radoslav Nackin, riaditeľ GFB.
Ďalšie možnosti, kde si dobre pochutiť
V sobotu o 14.00 budú mat všetci záujemcovia možnosť ochutnať palacinky, ktoré pripravia slovenské celebrity v Súťaží médií a osobností v pečení palaciniek Crepes d’Or. Členovia jednotlivých tímov nám zatiaľ odmietli prezradiť, aké palacinky budú pripravovať. Vyzradenie “tajomstva šéfkuchára” by totiž mohlo ich súperom priniesť nechcenú konkurenčnú výhodu.
Gurmán Fest Bratislava nezabúda ani na najmenších mašktrníkov. V detskej škole varenia vyskúšajú vaše ratolesti s najmladšou slovenskou autorkou detských kuchárskych kníh Helenou Kramárovou zopár hravých receptov. Vlastnoručne vyrobené nanuky, reďkovkové myšky, uhorkové húsenice či chlebíkové domčeky deti presvedčia o tom, že zdravé jedlo vôbec nemusí byť nudné. Navyše sa naučia správne prestierať a jedlo pekne servírovať.
Na sobotný večer je pripravený výnimočný program v podobe Gala Dinner v reštaurácii Le Monde, počas ktorej si niekoľko desiatok gurmánov pochutí na päťchodovom menu. Menu pochádza od belgického michelina Erica Martina a v spolupráci s ním ho bude pripravovať tím skúseného šéfkuchára Martina Korbeliča. Hostia na Gala Dinner budú mať možnosť ochutnať viaceré delikatesy, medzi nimi belgický kaviár, homára a ustrice. „Navyše, s menu je priamo podávaný výber vín, ktorý vhodne dopĺňa jednotlivé chody,” dodáva Martin. Lístky na Gala Dinner v cene 130€ sú už v predaji v reštaurácii. Zakúpiť sa budú dať aj priamo v Medickej záhrade.
V nedeľu o 13.00 by ste nemali vynechať stan La Patisserie, v ktorom bude prebiehať Starostovská džemovačka. Odborná porota bude hodnotiť, ktorý starosta pripravil najlepší džem. V druhej kategórii budú kvalitu džemu hodnotiť samotní návštevníci. Už teraz je známe, že v MČ Vajnory pripravili džem s netypickým zázvorovým chvostíkom. V Záhorskej Bystrici zas varí starosta Krúpa s bývalou československou reprezentantkou v skoku do výšky. Rozhodne by ste si nemali nechať ujsť túto výnimočnú príležitosť predegustovať jednotlivé mestské časti.
Tak čo, vybrali ste si? Pripravte sa na oddych, lebo druhý júnový víkend nevaríte. Prestreté je v Medickej!
GURMÁN FEST BRATISLAVA (GBF) už tradične ponúka skutočný kulinársky zážitok, v rámci ktorého sa budú prezentovať zaujímavé reštaurácie so štandardne vysokou kvalitou, ako aj osobnosti slovenskej a zahraničnej gastronómie. Piaty ročník festivalu dobrého jedla a nápojov predstavuje kulinársky sviatok nielen pre obyvateľov Bratislavy, ale dodáva zvláštnu šťavu aj pre návštevníkov hlavného mesta. GFB je prestížnou prehliadkou toho najlepšieho, čo Bratislava a celé Slovensko v oblasti gastronómie ponúka.
Piaty ročník Gurmán Festu Bratislava – festivalu výnimočných chutí – sa uskutoční v dňoch 7. – 9. júna 2013 v Medickej záhrade. Festival bude aj tento rok o prezentáciách tých najlepších reštaurácií a hotelov, o bohatom sprievodnom programe a o šéfkuchároch, barmanoch, baristoch, someliéroch a farmároch z celého Slovenska, ktorí predvedú svoje umenie v jedinečných show.
PR Servis je komerčný informačný servis určený na publikovanie tlačových správ, informácií, vyhlásení a oznamov určených médiám a verejnosti. Texty sú vysielané v znení, dodanom klientom, bez redakčnej úpravy. Agentúra SITA je distribútorom týchto informácií a za ich obsahovú a štylistickú úroveň nezodpovedá. E-mail: prservis@sita.sk.