Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
18. apríla 2013 PR správyZdravie od PRservis.skSITA Diskusia()

Štíhla silueta s plným tanierom

BRATISLAVA 18. apríla – Znie to ako rozprávka: po každom jedle budete sýti, a napriek tomu pôjdu nechcené kilá dole. Niet divu, že sa volumetrika stala hitom všetkých, ktorí bojujú s nadváhou a predstava odriekania si jedla je pre nich nočnou morou. Kúzlo tohto diétneho plánu tkvie v jeho logickosti a jednoduchosti.

Ako to funguje?
Je to jednoduché – na tanieri máte množstvo jedla, ktoré vás zasýti. Nemáte pritom pocit, že držíte diétu a vaša hmotnosť sa znižuje. Tajomstvo sa ukrýva v skladbe pokrmu. „Volumetrika je nutričný prístup, ktorý zohľadňuje denzitu (hustotu) potravín. Ide o to, že každá potravina má svoju hustotu a z nej vyplýva i energetická hodnota,“ vysvetľuje základný princíp tejto metódy výživy nutričná terapeutka Sandra Miloševičová, DiS. etDiS. „V praxi to vyzerá tak, že do jedálnička sa zaradzujú nízkokalorické potraviny, pretože ich môžeme zjesť o niečo viac,“ pokračuje nutričná terapeutka.

Nová revolučná metóda?
Psychologický efekt plného taniera hrá veľkú rolu. Vhodnejšie je dať si surovú zeleninu namiesto rovnakého množstva dusenej či zapekanej a čerstvé ovocie namiesto kompótového alebo sušeného. „Je to prístup, ktorý je hlavne vizuálny a pomáha, aby sa chudnúci necítil hladno. Jednoducho tak môžete vymeniť nezdravé potraviny za zdravšie a mať pritom pocit, že nie ste žiadnym spôsobom znevýhodnený,“ vysvetľuje Sandra Miloševičová. Z bielkovín by malo byť uprednostňované svetlé mäso – hydina, ryby a mliečne výrobky skôr s nižším obsahom tuku. Nesmieme však zabudnúť na nutnosť poskytnúť telu všetky dôležité živiny, teda vitamíny, minerálne látky i vlákninu obsiahnutú ako v čerstvej zelenine a ovocí, tak i v cereáliách.

Pečiva sa nemusíte úplne vzdať
Klasické rožky a chlieb však môžete vymeniť za niečo ľahšie: „Je veľký rozdiel, keď máte na tanieri 100 g bieleho chleba alebo 100 g pufovaných chlebíčkov – prvého je sotva jeden krajec, druhého skoro 10 kusov. Energetická náročnosť je pritom totožná,“ upozorňuje Sandra Miloševičová. Záleží samozrejme aj na druhu chlebíčkov, napríklad RACIO Celozrnné chlebíčky multigrain 130 g sú bohatšie na vlákninu, zatiaľ čo RACIO Silouette špaldové sú vďaka špalde, ktorá má viac obohacujúcich látok a dokáže posilňovať imunitný systém, cenené aj pre svoju príjemnú orieškovú chuť. Pufované produkty sú tak vďaka svojmu veľkému objemu, ale nízkej hustote skvelou potravinou nahradzujúcou čerstvé pečivo.

Konzultujte s odborníkom
Ako u všetkého však aj tu platí: nič sa nemá preháňať. „Pri nesprávnom nastavení by mohlo dochádzať k zhoršeniu zdravotného stavu, hroziť môže napr. podvýživa, nedostatok určitých nutrientov a pod. Záleží taktiež na zdravotnom stave chudnúceho, na jeho chronických ochoreniach, prípadne nutnosti dodržiavania inej diéty pre chorobu,“ upozorňuje nutričná terapeutka. Aj napriek zdanlivej jednoduchosti princípu volumetriky sa rovnako ako u všetkých ostatných diét vyplatí konzultácia s odborníkom na výživu. Okrem pomoci s jedálničkom odporučí výraznejší príjem nesladených tekutín. Chudnutie s týmto novým hitom dietárov je nesporne jednoduchšie a príjemnejšie, samozrejme však nie je samospasiteľné – pravidelný pohyb a zmena životného štýlu môže úspešný úbytok na váhe len zefektívniť.

TIP pre vás!
Pre predstavu, ako môže vyzerať „volumetrická skladba stravy“ na jeden deň (pre ženu s nadváhou, stredného veku a ľahkej fyzickej záťaže), pripravila nutričná terapeutka Sandra Miloševičová, DiS. etDiS., ukážkový jedálniček:

Denný jedálniček

Raňajky – ovsená kaša (55 g vločiek, 2 lyžice sójového sušeného mlieka, 1 kávová lyžička medu, voda), kiwi, jablko (celkom 120 g), škorica, zelený čaj

Desiata – pol balenia Racioliek Horká čokoláda & pomaranč, bylinný čaj

Obed – Losos (200 g v surovom stave) na bylinkách, zemiak v šupke (100 g), ľadový šalát – 150 g, neperlivá voda

Olovrant – Racio Chlebíčky ryžové 50 g so žervé 40 g, rajčina 100 g, obilná káva so sójovým mliekom

Večera – Polievka z červenej šošovice 330 ml, Racio Knäckebrot s vlákninou 60g, medovkový čaj

Sandra Miloševičová, DiS. et DiS., je diplomovaná nutričná terapeutka bez nutnosti dohľadu lekára, ktorá vedie vlastnú poradňu v Plzni a v Dobřanoch, publikuje v časopisoch, poskytuje odborné poradenstvo pre celorepublikovo známe potravinové značky. Výživu stavia na prirodzených potravinách, nie na doplnkoch, vo svojej praxi využíva fototerapiu (liečba bylinami a hubami), súčasne pracuje s mysľou a motiváciou klienta. Teraz pripravuje vlastnú knihu.

PR Servis je komerčný informačný servis určený na publikovanie tlačových správ, informácií, vyhlásení a oznamov určených médiám a verejnosti. Texty sú vysielané v znení, dodanom klientom, bez redakčnej úpravy. Agentúra SITA je distribútorom týchto informácií a za ich obsahovú a štylistickú úroveň nezodpovedá. E-mail: prservis@sita.sk.

K téme

Michaela Zamari za mesiac napísala svoju šestnástu knihu Nechudnime do plaviek! Union zdravotná poisťovňa pomáha s osvetou o poruchách príjmu potravy

Diskusia

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie PR správy

SITA.sk

© Použitie akýchkoľvek materiálov z tejto stránky je dovolené bez obmedzení.